attention to all lepasan spm 2010..

this all the information that you can get from one blog…tadaa!

PERMOHONAN UPU (until 4th of april 2011) :

http://upu.mohe.gov.my/upu.php (laman utama/home)

https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/spm/index.html (terus ke laman permohonan,kemaskini dan semakan)

PERMOHONAN IPG(INSTITUT PERGURUAN) (sehingga 25 march 2011 only) :

http://www.moe.gov.my/ (halaman utama MOE/KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA)

http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm2011/mohon/kplspm_2011/login.cfm (terus ke laman permohonan)

FOR THOSE WHO STILL WONDERING WHAT IS ASASI?DIPLOMA?OR MATRIKULASI? HERE IS THE ANSWER!!!!!!

Matrikulasi KPM
Program Matrikulasi KPM terbahagi kepada dua iaitu Program Satu Tahun dan Program Dua Tahun dan mempunyai 4 jurusan iaitu Sains Hayat, Sains Fizikal, Perakaunan dan Teknikal. Jurusan Teknikal baru diperkenal pada tahun ini. Sukatan pelajaran program matrikulasi lebih bersifat terbuka kerana hanya dibahagikan kepada empat jurusan umum ini.

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah cuma RM 220 untuk jurusan Sains dan Teknikal dan RM 212 untuk jurusan Perakaunan. Yuran pengajian dan penginapan ditanggung oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Semasa belajar di kolej matrikulasi, para pelajarnya akan menerima elaun sebanyak RM 1,250 satu semestar.

Lulusan matrikulasi perlu memohon melalui UPU atau Universiti Sains Malaysia (USM) untuk mengikuti program peringkat ijazah. Mereka yang mempunyai keputusan cemerlang mempunyai peluang yang lebih cerah untuk memasuki program pengajian yang diminati. Mereka yang sederhana pula ada kemungkinan akan mendapat program pengajian yang tidak diminati atau biasa disebut ‘dilelong’.

Asasi IPTA

Program Asasi pula dikendalikan oleh universiti yang berkenaan di bawah Kementerian Pengajian Tinggi. Program asasi terbahagi kepada beberapa jurusan yang khusus serta mengambil masa antara satu hingga dua tahun. Sukatan pelajaran program asasi lebih bersifat khusus kepada program pengajian peringkat ijazah yang dijuruskan untuk program asasi tersebut.

Umpamanya Universiti Malaya (UM) mempunyai 7 program asasi iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Alam Bina, Asasi Pendidikan Islam, Asasi Syariah, Asasi Usuluddin dan Asasi Pengajian Islam Dengan Sains. Manakala Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mempunyai 15 program asasi iaitu Asasi Sains Hayat, Asasi Sains Fizikal, Asasi Sains Kesihatan Bersekutu, Asasi Kejururawatan, Asasi Farmasi, Asasi Pergigian, Asasi Perubatan, Asasi Sains Kemanusian, Asasi Bahasa Inggeris, Asasi Bahasa Arab, Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan, Asasi Seni Bina dan Reka Bentuk Alam Sekitar, Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer dan Asasi Undang-Undang.

Di samping itu universiti lain yang mempunyai program asasi adalah Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah bergantung kepada jurusan dan universiti yang berkenaan. Yuran pengajian dan penginapan perlu ditanggung sendiri oleh pelajar. Walaupun begitu para pelajar asasi akan ditawarkan pembiayaan wang saku sebanyak RM 1,000 satu semester, yuran pengajian sebanyak RM 350 satu semester dan yuran penginapan sebanyak RM 300 satu semester.

Lulusan program Asasi UM dan Asasi UiTM masih perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah tetapi mereka akan diberi keutamaan untuk memasuki ke universiti program asasi mereka. Manakala lulusan program asasi yang lain akan diserapkan terus ke program peringkat ijazah universiti berkenaan jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

Diploma IPTA

Program Diploma pula diurus dan dikendalikan sendiri oleh pihak universiti. Program peringkat diploma ini biasanya akan mengambil masa selama 3 tahun. Kursus di peringkat diploma ini daripada awal lagi telah dikhususkan kepada bidang-bidang tertentu. Ini bermakna apabila pelajar berkenaan mengikuti program pengajian diploma mereka telah boleh merancang masa depan kerjaya dengan lebih tepat.

Hampir semua IPTA ada menawarkan program pengajian peringkat diploma dan seterusnya program peringkat ijazah yang berkaitan.

Jumlah bayaran yang perlu dijelaskan semasa mendaftar adalah bergantung kepada jurusan dan universiti yang berkenaan. Yuran pengajian dan penginapan juga perlu ditanggung sendiri oleh pelajar. Para pelajar boleh memohon biasiswa atau pembiayaan yang lain seperti PTPTN untuk menampung kos pembelajaran.

Lulusan program diploma boleh terus bekerja jika mereka mahu atau menyambung pelajaran ke peringkat ijazah. Mereka perlu memohon melalui UPU atau USM untuk mengikuti program peringkat ijazah. Walaupun begitu ada juga universiti yang menyerap terus lulusan diploma mereka ke peringkat ijazah jika memenuhi syarat dan kelayakan yang ditetapkan.

Pilihan Adik?

Ketiga-tiga program pengajian ini memang disasarkan kepada calon yang berbeza. Setiap satu program tersebut mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri.

Mereka yang mengikuti program asasi dan matrikulasi satu tahun merupakan antara jalan terpantas untuk memasuki universiti dan menamatkan program pengajian peringkat ijazah. Secara langsung mereka akan dapat mula bekerja lebih awal di usia yang muda.

Memandangkan program asasi dan matrikulasi mengambil masa yang singkat untuk ditamatkan maka mereka yang mengikuti program ini perlu melalui proses kehidupan dan pembelajaran yang mencabar. Banyak yang perlu dilakukan dalam masa yang begitu pendek dan perlu fokus serta mengekalkan prestasi pelajaran dari mula lagi.

Walaupun begitu segala susah payah ini akan dibalas dengan kepantasan memasuki program pengajian peringkat ijazah dan dunia kerjaya.

Secara umumnya program Matrikulasi KPM sesuai untuk mereka yang belum begitu pasti kursus apa yang ingin diikuti diperingkat ijazah nanti kerana sukatan pelajarannya lebih terbuka. Manaka program Asasi pula sesuai untuk mereka yang sudah pasti apakah kursus yang ingin diikuti diperingkat ijazah dan universiti yang ingin dimasuki kerana sukatan pelajaran asasi telah disusun mengikut kursus yang tertentu.

Perbezaan yang paling ketara antara program asasi dan matrikulasi dengan program diploma adalah tempoh masa pengajian. Program diploma mengambil masa yang lebih panjang iaitu 3 tahun jadi proses pembelajaran tidaklah begitu ketat. Di samping itu pelajar diploma mempunyai lebih peluang untuk membaiki penurunan prestasi kerana ada 6 semestar berbanding 2 semestar untuk asasi dan matrikulasi setahun.

Namun kerana tempoh masa pembelajaran yang lebih lama maka lepasan diploma akan lewat memasuki pengajian peringkat ijazah dan akan lambat mula bekerja. Walaupun begitu ada universiti yang memberi pengecualian jam kredit kepada lulusan diploma dan ini boleh memendekkan sedikit tempoh masa pengajian.

KNOW YOUR SPM 2010 RESULT USING SMS starting 10 a.m. 23rd march until 12 a.m 30th march :

type SPM SEMAK (i/c number) (angka giliran) and send to 15888

LIST OF MALAYSIAN UNIVERSITIES,COLLEGE AND COLLEGE UNIVERSITIES

Universiti awam

Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor
Universiti Putra Malaysia (UPM), Selangor
Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang
Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Johor
Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pahang (dulu KUKTEM)
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Kuala Lumpur
Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Sabah
Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Negeri Sembilan (dulu KUIM)
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Selangor
Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Terengganu (dulu KUSTEM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Johor (dulu KUiTTHO)
Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Melaka (dulu KUTKM)
Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis (dulu KUKUM)
Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), Terengganu (Kini UniSZA)
Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Kelantan
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Kuala Lumpur (dulu ATMA)

Universiti swasta

Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST), Kedah
Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Kuala Lumpur
Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (LUCT), Selangor
Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (MUST), Selangor
Universiti Pengurusan dan Sains (MSU), Selangor
Universiti Multimedia (MMU), Selangor
Universiti Terbuka Malaysia (OUM), Kuala Lumpur
Universiti Teknologi Petronas (UTP), Perak
Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Selangor
Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR), Selangor
Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Selangor
Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kuala Lumpur
Universiti Industri Selangor (UNISEL), Selangor
Universiti Terbuka Wawasan (WOU), Pulau Pinang
Universiti UCSI (UCSI University), Kuala Lumpur
Universiti Antarabangsa Al-Madinah (MEDIU), Selangor
Universiti Antarabangsa Albukhary, Johor

Universiti luar negara kampus Malaysia

Universiti Teknologi Curtin, Sarawak
Universiti Monash Malaysia, Selangor
Universiti Teknologi Swinburne Malaysia, Sarawak
Universiti Nottingham Malaysia, Selangor
Universiti New Castle, Iskandar Malaysia

Kolej universiti

Kolej Universiti SEGi,Selangor
Asia Pacific University College of Technology & Innovation (UCTI)
Kolej Universiti Binary, Selangor
Kolej Universiti Antarabangsa Cosmopoint (CiUC)(dulu Kolej Teknologi Cosmopoint)
Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya (CUCMS), Selangor
Kolej Universiti HELP, Kuala Lumpur
Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech (IUCTT), Selangor
Kolej Universiti Antarabangsa INTI (INTI-UC), Kuala Lumpur
Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Selangor
Kolej Universiti Insaniah (KUIN), Kedah
Kolej Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (KLIUC), Selangor
Kolej Universiti Linton (KUL), Negeri Sembilan
Kolej Universiti Antarabangsa Nilai, Negeri Sembilan
Kolej Universiti Sunway, Selangor
Kolej Universiti TATI (TATiUC), Terengganu(dulu TATI)
Kolej Universiti Taylor’s, Selangor
Kolej Universiti Islam Melaka (Kuim), Melaka

Kolej swasta

Advance Tertiary College (ATC)
ALFA International College (dulu Alif Creative Academy)
Asia Pacific Institute of Information Technology (APIIT)
Brickfields Asia College (BAC)
Bostonweb College
Cosmopoint Institute of Information Technology
Creative Academy
Cybernetics International College of Technology
Disted-Stamford College (DISTED)
Excel College of Training & Development
Gulf Golden International Flying Academy (GGIFA)
KLIA Professional & Management College
KLIA Training & Research Centre S/B
Kolej Han Chiang
HELP International College of Technology (HICT)
IKIP College
Informatics College
Institut Prima Bestari, Kota Kinabalu
Institut Kompas (Kolej Perniagaan & Perakaunan)
International College of Music (ICOM)
International Islamic College
INTI College Subang Jaya
INTI International College Penang
INTI Genting International College
INTI College Sabah
INTI College Sarawak
Island College of Technology
Kasturi College
KBU International College (KBU)
Kolej KDU
Kolej Negeri
Kolej Shahputra
Putra Intelek
Kolej Teknologi Timur
Kolej Tuanku Ja’afar
Legenda Education Group
Kolej WIT
Kolej Yayasan Melaka
Kolej Yayasan UEM (dulu Kolej Matrikulasi Yayasan Saad)
Life College
MAHSA College
Malaysia France Institute
Malaysian Institute of Art (MIA)
Malaysia Institute of Integrative Media (MIIM)
Malaysian Institute of Management (MIM)
Mantissa Institute
Masterskill College of Nursing and Health
McOrange College
Kolej Perubatan Manipal Melaka
Kolej Methodist Kuala Lumpur (MCKL)
Kolej Metropolitan
MIDAS Group of Colleges
MIM-IMS Management School
MTDC Multimedia Academy
Multimedia College (MMC) (secara rasmi Kolej Latihan Telekom, TTC)
Multimedia College (MMC) (secara rasmi Kolej Multimedia, Jalan Semarak)
New Era College
Kolej Nilam
Nirwana Institute
Olympia College
Pacific College
Penang International Dental College
Penang Medical College
Penang Skills Development Centre
PJ College of Art and Design
Kolej PTPL
Reliance College
RIMA College
Sabah Institute of Art
SAE Institute Malaysia
SAL Group of Colleges (SAL)
SEGi College
Southern College
Stamford College
Kolej Tunku Abdul Rahman (TARC)
The One Academy
TPM Academy
United College Sarawak (UCS)
Westminster International College
World-Point Academy of Tourism

Advertisements